FAKTA om Sikkerhed & Arbejdsmiljø - November 2018 Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
 

Peter debuterede som underviser

Peter Wang Kristensen er ergoterapeut og til dagligt rådgiver for mange af ARBEJDSMILJØEkspertens kunder. Nu kan han også kalde sig underviser inden for den obligatoriske Arbejdsmiljøuddannelse §9. I sidste uge tog han i mod sine første kursister.
Der er smil i øjnene og brede mundvige hos Peter i en af pauserne af hans første 3-dages undervisningsforløb af den obligatoriske Arbejdsmiljøuddannelse §9. Der resterer kun et par timer af hans debut som underviser, og kaffepausen er i fuld gang.
 
For et par uger siden færdiggjorde Peter sin uddannelse som underviser efter et forløb hos blandt andet Arbejdstilsynet, og nu har han selv stået i spidsen for at uddanne et hold af arbejdsmiljørepræsentanter.
  
- Hvordan var det at undervise?
Det var super spændende dele viden og erfaringer med deltagerne, da de altid har spændende historier fra virkeligheden at byde ind med. Deltagerne er engagerede i deres eget arbejdsmiljø, og derfor er de også engagerede i at deltage i undervisningen, så de kan få mest mulig viden med hjem.  
 
- Hvad får man med sig som uddannet arbejdsmiljørepræsentant?
Som nyuddannet arbejdsmiljørepræsentant har man deltaget på en 3-dages uddannelse sammen med ligesindede fra andre virksomheder, hvor der har været mulighed for at erfaringsudveksle. På det faglige plan får man en helhedsforståelse af arbejdsmiljø og regler, der gælder for arbejdsmiljøarbejdet, samt de opgaver der er forbundet med at være arbejdsmiljørepræsentant. Undervejs i uddannelsen kobles viden og erfaringer fra deltagernes egne virksomheder.  
 
 
Kom med på uddannelsen
Næste hold af kursister hos ARBEJDSMILJØEksperten i Esbjerg starter den 17. december, men inden da afholdes lignende kurser i både København, Aalborg og Kolding.
 

Trafiksikkerhedskampagne på Esbjerg Havn

I ugerne 48-50 sætter vi hos ARBEJDSMILJØEksperten i Esbjerg - sammen med en lang række andre virksomheder på Esbjerg Havn - fokus på trafiksikkerhed. Kampagnen vil være synlig på havnen i Esbjerg, samt på hos de mange virksomheder, der bakker op om kampagnen - heriblandt ARBEJDSMILJØEksperten.

- Vi har i vores dagligdag på havnen her i Esbjerg, og bevæger os også rundt på lige fod med mange andre trafikanter. Så udover at vi generelt altid er opmærksomme på sikkerhed, så har vi også en personlig interesse i at skærpe sikkerheden i trafikken i vores nærmiljø, siger partner Nis Rasmussen. Det er mit håb, at mange vores havne-kunder, også bakker op om kampagnen. 

Baggrunden for kampagnen er, at der er hændt nogle alvorlige trafikulykker på Esbjerg Havn, og de seneste 5 år er der rapporteret 66 uheld heraf 10 med personskade. Den store aktivitet, mange forskellige typer brugere på havnen, tung last og for høj hastighed er en farlig kombination.

- De er nogle alvorlige fakta, der ligger til grund for denne kampagne. Derfor benytter vi gerne muligheden for at påvirke både leverandører, medarbejdere, kunder og følgere på de sociale medier til at være opmærksomme på trafiksikkerheden, når de færdes på havnen.

Kampagnen handler både om fartgrænser og opmærksomhed under kørsel, samt de særlige risikofaktorer, der findes i et område, hvor der både er tung trafik og udføres dagligt arbejde.

Lad os være sikre sammen på Esbjerg Havn.

 

En bid af AM:2018

 
AM:2018 er den populære forkortelse for den årlige arbejdsmiljøkonference her i 2018. Konferencen finder sted hvert år og er et samlingssted for arbejdsmiljøprofessionelle. Konferencen blev for nyligt afholdt i Nyborg, og rådgivere fra ARBEJDSMILJØEksperten var naturligvis blandt deltagerne.
 
- Vi bruger konferencen til at få fyldt ny viden og inspiration på, så vi har lidt mere at øse af. Emnerne spænder bredt, fortæller Marianne Nielsen, som er en af vores rådgivere med base i Frederikshavn.
Vincent Hendricks afsluttede konferencen
Vincent er til dagligt professor ved Center for information og boblestudier på Københavns Universitet - og han havde rigtig mange interessante synspunkter i forhold til, hvordan vi behandler hinanden og kloden, og således også, hvordan vi tilrettelægger vores arbejdsmiljø. Han tog udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål og gjorde opmærksom på, at hvis ikke vi sadler om ret snart, bliver vi den første generation i verdenshistorien, der efterlader kloden i en værre forfatning, end den vi overtog.  
 
Han anlagde en humoristisk tilgang og mente, at alene argumentet at dårligt arbejdsmiljø årligt koster det her samfund 64 mia. kroner, er så stærkt, at dét alene må udgøre "an offer you can’t refuse" for vore politikere, når de skal beslutte om, der skal investeres i arbejdsmiljø eller ej.
 
Vincent mente, at vi bør gøre op med mange af de gammeldags måder at drive virksomhed på. Vores børn og deres børn alså generation z og alpha vil stille anderledes krav, og vi vil se en udvikling i retning af, at vækst kan være meget andet end den rent økonomiske. Og dette hænger rigtig godt sammen med vores pligt til at prøve at leve op til verdensmålene som gode verdensborgere.
 

Få en plads ved det sidste Go'morn møde

Du kan lige netop nå at tilmelde dig til det sidste af vores Go' morn møder om Arbejdsmiljøledelsessystemer. Mødet afholdes på onsdag den 5. december.

Arbejder du med Arbejdsmiljøledelsessystemer, så har du chancen for at blive opdateret på seneste nyt, når HSEQ Manager Dorthe Petersen holder oplæg om de nye ISO 45001:2018 Arbejdsmiljøledelsessystemer. 

ARBEJDSMILJØEksperten og Esbjerg Safety Consult inviterer til morgenmøde på Auktionsgade 3 i Esbjerg i tidsrummet kl. 08.15 - 09.45. Det er gratis at deltage, og der serveres rundstykker og kaffe.
 
Tilmelding senest den 30. november til mail@ameksperten.dk.
 
 

Kommende kurser

 
Her kan du se listen over kommende kurser fra ARBEJDSMILJØEksperten.
3 dages obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse §9
- klik og læs mere om kursets indhold og program

Kurset giver arbejdsmiljøgruppens repræsentanter konkret viden om arbejdsmiljø og metoder til at fremme et sikkert og sundt arbejdsmiljø på egen arbejdsplads.
Kurset afvikles over 3 sammenhængende dage. Der kan arrangeres virksomhedskurser.
Vi har mange flere kurser på programmet - tjek datoerne her
 
 
3 days Mandatory OHS Course- click here to read more about the course program 
 
The course aims to provide the work environment representatives a practical knowledge of the working environment and methods of systematic and targeted approach to promote a safe and healthy work environment at their own workplace. A common feature of the courses is that there can be arranged business courses. 
  • 30. April in Copenhagen - SIGN UP
  •   3. June in Esbjerg - SIGN UP
 
Forflytningsvejlederuddannelsen
- klik og læs mere om kursets indhold og program

Forflytningsvejlederuddannelsen hos ARBEJDSMILJØEksperten bygger på muligheder frem for begrænsninger og har udgangspunkt i hverdagens arbejdsopgaver, de naturlige bevægemønstre, og borgerens ressourcer.

Uddannelsen varer 6 dage og består af teoretiske indlæg, diskussioner og erfaringsudveksling, og endelig praktisk kreativ forflytning, som er det væsentligste element.
  •  9. maj 2019 i Aalborg - TILMELD
 
Arbejdstilsynet har fået ny hjemmeside. Fremover skal du finde nyheder på www.amid.dk
 
Når medarbejdere ved, hvordan de skal opdage og reagere på en kollegas tanker om at tage sit eget liv, mindsker det selvmordsfrekvensen. Det viser en ny forskningsgennemgang.
 
Et arbejdsmiljøprojekt mellem det danske Arbejdstilsyn og arbejdstilsynet i Bangladesh har netop fået bevilget 7,5 mio. kroner. Hermed kan projektet, der hjælper med at forbedre forholdene i tekstilsektoren i Bangladesh, fortsætte.
 
AM:2018 gav ny inspiration til arbejdsmiljøarbejdet
Årets store konference om arbejdsmiljø bød på masser af inspiration og gode debatter. Mere end 600 arbejdsmiljøprofessionelle fik ny viden med hjem til deres virksomheder.
 
 
 
Nye AT-vejledninger